به گزارش مجله خبری تپور از آستانهاشرفیه، استان گیلان به دلیل خاکی حاصلخیز دارای شالیزارهای بسیار زیادی است که همین امر سبب میشود تا ما گیلانیان خاطرات خوبی از انواع ورزشهای شالیزاری داشته باشیم.
همه ما گیلانیان و جوانان اهل آستانهاشرفیه خاطرات خوبی از بازی در گل و بهنوعی گل بازی داریم که بعد از چند دقیقه گل به دستان چسبیده و بهنوعی سفت میشود طوری که نمیشود انگشتان را تکان داد حالا تصور کنید که بخواهید در گِل، فوتبال، والیبال، کشتی بازی کنید، بدوید، توپ را شوت کنید، دریبل بزنید و غیره شرایط سختی به نظر میرسد اما چند سالی میشود که تصاویر فوتبال و والیبال بازی کردن و یا حتی کشتی گرفتن جوانان استان گیلان بهویژه شهرستان آستانهاشرفیه در شالیزارهای پر از گِل در رسانهها و شبکههای اجتماعی موردتوجه قرارگرفته و پربازدید شده است، مسابقاتی هم در همین زمینه شکلگرفته که آوازهاش جهانی شده است.
چند سالی میشود جام فوتچل در کینچاه، والیچل در کیسم، کشتیچل در لسکوکلایه و چلنوردی در دهشال هرسال در این چند روستای استان گیلان برگزار میشود که نگاههای زیادی را به خودش جلب کرده است، روستایی که مردمش با کمترین امکانات یک بازی پرنشاط برگزار میکنند ولی در سالیان گذشته برخی سعی داشتند تا ورزشهای شالیزاری را به نام خود ثبت کنند درحالیکه زادگاه ورزشهای شالیزاری شهرستان آستانهاشرفیه است.
فوتبال، والیبال و کشتی در گِل، یک رقابت متفاوت از انواع مسابقاتی است که تا امروز کمتر مسؤولی به این پدیده جذاب اهمیت داده اما آوازه بچههای روستای کینچاه، دهشال، لسکوکلایه و کیسم در آستانهاشرفیه استان گیلان جهانی شده است.
برگزاری جام فوتچل یا همان فوتبال در شالیزار از پنج سال پیش در شهرستان آستانهاشرفیه کلید خورد و پنج سال پیش یکی از بزرگان و اهالی روستای کینچاه با جوانان روستا که بیشترشان علاقهمند به این رشته ورزشی بودند، همفکری کردند تا برای اینکه قبل از آغاز فصل نشا در شالیزارها نشاط در بین مردم ایجاد شود، اقدامی کنند.
این همفکری سبب شد درنهایت تصمیم بگیرند که مسابقات فوتبال در شالیزار را پایهریزی و سال ۹۶ اولین دوره آن را برگزار کنند تا این مسابقات در سنت گیلان بماند. به گفته اهالی روستا برگزاری این مسابقات شروع یک همدلی برای انجام کاری طاقتفرسا یعنی همان کاشتن بذر برنج است. این مسابقات سال اول با چهار تیم برگزار شد. ظاهراً آن سال بهصورت آزمایشی مسابقات را برگزار کردهاند تا ببینند میشود در شالیزار مسابقه برگزار کرد.
فوتبال در شالیزار که به آن لقب فوتچل دادهاند، ترکیبی است از کلمه فوتبال و چل که در زبان محلی گیلانی به معنی گِل قاطی با آب است. روستای کینچاه، مهد فوتچل است. جام فوتچل، یک سری مسابقه تماشایی است که این روستای کوچک در استان گیلان را در روزهای آخر اردیبهشت مشهورتر از همیشه میکند و هرسال این جام به یاد شهدای کینچاه و شهدای مدافع حرم آستانهاشرفیه برگزار میشود.
فوتبال در گِل، یک رقابت متفاوت از انواع مسابقاتی است که تا امروز دیدهاید و هرچند در داخل کشور یا حتی داخل استان کمتر مسئولی به این پدیده جذاب اهمیت داده اما آوازه بچههای روستای کینچاه در آستانهاشرفیه استان گیلان جهانی شده است. یک روستای ۱۵۵ خانواری که اواخر اردیبهشت هرسال میزبان یک جام فوتبال هیجانانگیز است. رقابتهایی که امسال از ۲۸ اردیبهشت با حضور ۱۱ تیم، پنجمین دوره آن آغاز شد و چند روز پیش با معرفی قهرمان، پروندهاش بسته شد. این ورزش در کنار طنابکشی و مسابقات محلی دیگر در روستاهای کینچاه و آستانهاشرفیه به تشویق جوانان به ورزش و معرفی فرهنگ روستایی کمک میکند.
والیچل نوعی دیگر ورزش شالیزاری است که تیمهای شرکتکننده در این دوره از مسابقات در دو گروه پنج تیمی با هم به رقابت میپردازند ، ضمن آنکه تعداد ۲ بازیکن اصلی ، یک بازیکن ذخیره و یک مربی این تیمها را همراهی میکنند.
به همین منظور امروز جشنواره بازیهای شالیزاری در کنار اجرای موسیقی زنده محلی، اجرای نمایش گروه هنری تی تی آستانهاشرفیه در پارک ساحلی این شهر و بهمنظور معرفی رشتههای مخالف شالیزاری با حضور مسؤولان کشوری، استانی و آحاد مختلف جامعه برگزار شد.
به گفته نماینده مردم شهرستان آستانهاشرفیه در مجلس شورای اسلامی یکی از برنامههای دولت توجه به ورزشهای بومیمحلی و شالیزاری است که در این راستا حمایتهای بسیار زیادی را در راستای برگزاری جشنواره ورزشهای شالیزاری انجام داده است.
ابراهیم نجفی میگوید ورزشهای شالیزاری شامل فوتچل، والیچل، کشتیچل و لافندچل از چندین سال گذشته برای نخستین در شهرستان آستانهاشرفیه برگزارشده لذا انتظار داریم بهزودی این ورزشها به نام این شهرستان ثبت شود.
رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان آستانهاشرفیه میگوید ساماندهی و برگزاری منظم این ورزشها در تقویم ورزشی شهرستان، استان و کشور از دیگر اهداف برگزاری این جشنواره است.
طبق اعلام فاطمه قاسمی ورزشهای شالیزاری خواستگاه شهرستان آستانهاشرفیه است و به همین منظور در ۲۰ روز گذشته ورزشهای فوتچل، کشتیچل، والیچل و لافندچل بهصورت المپیاد در روستاهای شهرستان آستانهاشرفیه برگزارشده است.
برای ثبت ملی و جهانی ورزشهای شالیزاری ساماندهی و برگزاری منظم این ورزشها در تقویم ورزشی شهرستان، استان و کشور از دیگر اهداف برگزاری این جشنواره است.
انتهای پیام/۱۳۰۱
تمام حقوق برای مجله خبری تپور محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.