رئیس اتاق بازرگانی گیلان با تأکید بر اینکه چای ایرانی در خطر نابودی، گفت: بیش از ۶۵ درصد چای خشک تولید امسال خریدار ندارد.
به گزارش مجله خبری تپور؛ قاسم رضائیان، رئیس اتاق بازرگانی گیلان، در نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی که با حضور اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار شد، کاهش ۳۹ درصدی واردات چای در نیمه نخست سال جاری را خبر خوشی برای تولیدکنندگان داخلی دانست. وی گفت: “بیشترین میزان واردات چای از هند بوده که ۴۸ درصد کل واردات معادل ۱۸ هزار تن را به خود اختصاص داده است.”
رضائیان به بحران بازار چای ایرانی طی دو سال اخیر اشاره کرد و افزود: “واردات ۱۰۹ هزار تن چای در سال ۱۴۰۱ ضربه بزرگی به بازار داخلی وارد کرد. این در حالی است که بیش از ۷ هزار تن چای خشک سال گذشته همچنان در انبارها باقی مانده و امسال نیز ۲۶ هزار تن چای تولید شده است. اکنون بیش از ۶۵ درصد این تولیدات بدون خریدار مانده است.”
وی تخمین نادرست سرانه مصرف چای در کشور را یکی از عوامل اصلی این بحران برشمرد و گفت: “محاسبه بیش از تقاضای واقعی برای سرانه مصرف، زمینهساز واردات بیرویه و آسیب به تولید داخلی شده است. این مسأله باعث انباشت چای باکیفیت ایرانی در انبارها شده است.”
رضائیان تغییر ذائقه مصرفکنندگان به ویژه جوانان را چالشی جدی برای صنعت چای دانست و تصریح کرد: “مصرف قهوه، قهوه فوری و دمنوشهای متنوع جایگزین چای سنتی در سبد مصرف خانوارها شده و الگوی مصرف تغییر یافته است.”
رئیس اتاق بازرگانی گیلان کاهش سطح باغات چای استان را نگرانکننده خواند و گفت: “مساحت باغات چای از ۳۶ هزار هکتار به ۲۰ هزار هکتار کاهش یافته است. فروش زمینها برای ویلاسازی به دلیل اقتصادی نبودن کشاورزی به این وضعیت دامن زده است.”
رضائیان به مشکلات ناشی از واردات چای خارجی در زمان عرضه چای ایرانی اشاره کرد و اظهار داشت: “قوانین ارزی موجود واردات چای خارجی را تشویق میکنند؛ این در حالی است که کشاورز خارجی با یارانه دولتی تولید میکند و کشاورز ایرانی مجبور به تولید با ارز آزاد است.”
وی بر ضرورت تکنرخی شدن ارز، پرداخت تسهیلات بهزراعی و افزایش بهرهوری باغات چای تأکید کرد و گفت: “میانگین برداشت برگ سبز در هر هکتار زیر هفت تن است که اقتصادی نیست.”
رضائیان خواستار صدور مجوز ثبت سفارش واردات پس از فروش چای خشک داخلی و پرداخت بهای برگ سبز شد و تصریح کرد: “اولویت ثبت سفارش باید با کارخانجات داخلی باشد و خرید تضمینی برگ سبز بهموقع صورت گیرد تا از فروش زیر قیمت چای خشک جلوگیری شود.”
وی بر ضرورت توسعه مکانیزاسیون، اجرای سیستمهای نوین آبیاری و بهزراعی باغات تأکید کرد و گفت: “باید کیفیت تولید چای به استانداردهای جهانی نزدیک شود تا بتوانیم رضایت مصرفکنندگان را جلب کرده و صنعت چای کشور را احیا کنیم.”
انتهای خبر/۱۳۰۴
تمام حقوق برای مجله خبری تپور محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.