رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت آخرین وضعیت بیماریهای کرونا، آنفلوآنزا و سرماخوردگی در کشور همزمان با فصل سرما را تشریح کرد.
به گزارش مجله خبری تپور؛ دکتر حسین کرمانپور در گفتگویی، درباره موج بیماریهای تنفسی همراه با فصل سرد سال توضیح داد و گفت: مواجهه با موج بیماریهای تنفسی در فصل سرد سال یک پدیده طبیعی است. البته آلودگی هوا در این فصل نیز سبب شدت بیماریهای تنفسی میشود. متاسفانه، بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی_عروقی که جزو بیماریهای غیرواگیر هستند نیز در این فصل تحت تاثیر آلودگی هوا، گروهی از مبتلایان به بیماریهای تنفسی را تشکیل میدهند. ابتلای بیماران قلبی_عروقی به بیماریها تنفسی سبب میشود که شدت بیماری بیماریهای قلبی_عروقی افزایش یابد.
کرمانپور با تاکید بر اینکه رعایت توصیههای بهداشتی درباره آلودگی هوا ضروری است، خاطرنشان کرد: تعطیلی مدارس و ادارات به دلیل آلودگی هوا به این معنا است که افراد در معرض خطر و مبتلا به بیماری زمینهای در سطح شهر تردد نکنند و در مجاورت با هوای آلوده قرار نگیرند. به طور قطع، شدت بیماری افراد مبتلا به بیماری زمینهای در صورت ابتلا به بیماری تنفسی افزایش مییابد که موضوعی خطرناک است. ابتلای افراد مبتلا به بیماری زمینه سبب افزایش «میرایی» “morality” و «گسترش بیماری» “morbidity” میشود.
چرایی افزایش بیماریهای تنفسی در سرما
این پزشک درباره چرایی افزایش بیماریهای تنفسی در فصل سرد سال توضیح داد: تجمع در فضاهای سربسته از علل افزایش بیماریهای تنفسی در فصل سرد سال محسوب میشود؛ به طوری که تجمع در مکانهای سربسته، سبب انتقال بیشتر ویروس میشود؛ این در حالی است که بیماریهای تنفسی در فصول دیگر وجود دارد اما به دلیل حضور کمتر در فضای بسته و جریاندار بودن هوا به دلیل باز بودن درب و پنجره، ویروس بیماریهای تنفسی به میزان کمتری جریان دارد؛ در نتیجه، میزان ویروس کمتری وارد ریهها میشود.
کرونا همچنان در گردش است اما دیگر ترسناک نیست
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت درباره بیماریهای تنفسی و آخرین وضعیت آن در کشور تا این مقطع زمانی گفت: این روزها میبایست از آنفلوآنزا H۱N۱، کرونا و سرماخوردگی بر حذر باشیم.باید بدانیم که هرچنهمهگیریویروس کرونا کنترل شده، اما این ویروس همچنان میان مردم و در دنیا حضور دارد با این وجود، مانند سالهای گذشته، ترسناک نیست.
وی افزود: اگرچه همهگیری ویروس کرونا کنترل شده اما بازهم تاکید میکنم که این ویروس همچنان در میان انسانها حضور دارد و جولان میدهد. میزان ابتلا به کرونا در این روزها نسبت به گذشته به دلایلی مانند افزایش آگاهی مردم، کاهش یافته است. سطح کیفی خدمات درمانی نیز به دلیل کاهش مراجعات کرونایی به مراکز درمانی، افزایش یافته است. دو مولفه «افزایش آگاهی مردم از بیماری» و «افزایش سطح کیفی خدمات درمانی» سبب کاهش مرگومیر ناشی از بیماری کرونا شده و مردم به راحتی از این بیماری رهایی مییابند.
کاهش مرگمیرهای ناشی از کرونا
کرمانپور با بیان اینکه میزان مرگومیر ناشی از کرونا کاهش یافته، خاطرنشان کرد: در دوران پاندمی و بحران کرونا، طبیعتا سطح کیفی خدمات درمانی هم به واسطه میزان بالای مراجعات به مراکز درمانی تحت تاثیر قرار میگرفت. علاوه بر این موضوع،درآن دوران میزان آگاهی مردم نیز درباره کرونا بسیار کم بود؛ بنابراین کاهش سطح کیفیت خدمات درمانی و میزان آگاهی مردم از بیماری سبب میزان مرگومیر بالای ناشی از کرونا در دوران پاندمی این بیماری شد.
شکنندگی بیماران زمینهای و سالمندان در مواجهه با کرونا
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت گفت: اگرچه میزان مرگومیر ناشی از کرونا کاهش یافته، اما مواردی از مرگومیر ناشی از ابتلا به این بیماری همچنان گزارش میشود؛ بنابراین کرونا به دلایلی مانند رعایت نکردن و بیتوجهیها به مسائل بهداشتی سبب مرگ برخی شهروندان میشود. به طور قطع، میزان گرفتاری و شدت ابتلای بیماران زمینهای و سالمندان به بیماری کرونا بیشتر است. در عین حال برخی جوانترها نیز بر این باور هستند که با چالش جدی به دلیل ابتلا به کرونا مواجه نمیشوند؛ این در حالی است که برخی از اطرافیان آنها جزو افراد سالمند هستند و میتوانند بیماری را به سالمندانشان منتقل کنند. سالمندان در مواجهه با کرونا بسیار شکننده و آسیبپذیر هستند.
وی گفت: با استفاده از روشهای پاراکلینیکی مانند سیتی اسکن و تست PCR میتوان ابتلای افراد به بیماری کرونا را تشخیص داد. در حال حاضر نیز سویه در گردش کرونا از خانواده اومیکرون است. البته همانطور که میدانید با فروکش بیماری، مدتی است که سازمان جهانی بهداشت، پایان اپیدمی و اضطرار این بیماری را اعلام کرده است.
افزایش سطح آگاهی مردم در مواجهه با بیماریهای تنفسی
او با بیان اینکه آگاهی مردم نسبت به بیماریهای تنفسی افزایش یافته، تصریح کرد: انسان با بیماریهای تنفسی مانند سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کرونا در فصل سرد سال مواجه میشوند.
خوشبختانه، آگاهی مردم از بیماریهای تنفسی افزایش یافته است؛ به نحوی که میدانند با شروع علائم اندک سرماخوردگی میبایست در خانه بمانند و استراحتکنند و با رعایت نکات بهداشتی به محل کار یا تحصیل بازگردند.
چهار عمل ضروری در مواجهه با بیماریهای تنفسی
کرمانپور با بیان اینکه مردم در مواجهه با بیماریهای تنفسی چهار عمل را فرا گرفتهاند، تصریح کرد: تکرار عمل فراگرفته شده در مواجهه با یک موضوع بسیار اهمیت دارد.
اگرچه شرایط بیماریهای تنفسی مانند روزهای کرونایی نیست اما وضعیت کنونی به معنای رعایتنکردن نکات بهداشتی نیست.
اگر افراد علائمی مانند بدندرد، آبریزش بینی، سرفه و گلودرد دارند به این معنا است که به عارضه تنفسی مبتلا شدهاند. همچنین ممکن است برخی از مبتلایان به بیماریهای تنفسی، علائم گوارشی را تجربه میکنند.
وی بر ضرورت شستوشوی دستها با آب و صابون تاکید کرد و گفت: پس از حضور در مکانهای عمومی، میبایست دستها را با آب و صابون شست. شستوشوی دستها با آب و صابون از چگالی ویروسها میکاهد. هنگامی که چگالی ویروسها کاهش مییابد، در صورت ابتلا به بیماری، شدت آن کم خواهد بود.
کرمانپور درباره لزوم رعایت فاصله طولی و پوشش ماسک در افراد دارای علایم نیز گفت: افرادی که علائم بیماریهای تنفسی دارند، میبایست با پوشش ماسک در مکانهای عمومی حاضر شوند. رعایت فاصله طولی در پیشگیری از انتقال ویروسها نیز بسیار اهمیت دارد. تجربه ثابت کرده رعایت فاصله طولی به میزان ۱.۵ تا دو متر در پیشگیری از انتقال ویروسها بسیار اثرگذار است. همچنین تهویه مناسب هوا از دیگر نکات مهم برای پیشگیری از انتقال ویروسها است؛ به نحوی که بازکردن دربوپنجره در مکانها پرازدحام یک امر ضروری است. بازکردن در و پنجره در مکانهای پرازدحام سبب کاهش چگالی ویروسها میشود و در صورت ابتلا به بیماری، میزان عارضه بیماری کاهش مییابد.
ضرورت توجه به کودکان
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت در بخش دیگری از صحبتهایش با تاکید بر لزوم توجه خانوادهها به سلامت فرزندان خود، افزود: حضور دانشآموزان در مدارس (به عنوان نوعی تجمع در مکانی سربسته) از دلایل انتشار ویروس محسوب میشود. این در شرایطی است که طبیعتا کودکان نسبت به ضرورت رعایت نکات بهداشتی چندان آگاه نیستند و حتی سبب انتقال ویروس به خانوادههای خود نیز میشوند. از طرفی هم کودک به دلیل عدم آگاهی ممکن است دستمالکاغذیهای استفاده شده را در سطوح رها کند؛ این در حالی است که دستمال استفاده شده میبایست در سطلهای زباله درپوشدار انداخته شود. اگر خانوادهها نسبت به موضوع رهاشدن دستمالهای استفاده شده در سطوح بیتوجه باشند، ویروس به دیگر افراد خانواده نیز منتقل میشود. به طور کلی، استفاده از سطل زباله دربدار یا استفاده از کیسه پلاستیکی برای دستمالهای آلوده ضروری است.
خانوادهها میبایست دستمال آلوده را در سطل زباله دربدار یا کیسه پلاستکی بیندازند و سپس کیسه زباله را گره زنند؛ چرا که ویروسهای بیماریهای تنفسی میتوانند از طریق همین دستمالهای رها شده در سطوح، در محیط خانه منتشر شوند.
و اما اهمیت نوشیدن مایعات فراوان
وی با بیان اینکه نوشیدن مایعات در فصل سرد سال ضروری است، افزود: میزان تمایل به مصرف مایعات در فصل سرد سال کاهش مییابد؛ این در حالی است که میبایست مایعات بیشتری در این فصل نوشید. مصرف مایعات فقط به معنای نوشیدن آب نیست؛ بلکه نوشیدن چای کمرنگ، نسکافه کمشکر و آبمیوهها نیز میتواند به عنوان مصرف نوشیدنی در نظر گرفته شود.
توصیه به مصرف میوههای حاوی ویتامین C
او با بیان اینکه مرکبات در فصل سرد سال به وفور در دسترس است نیز گفت: میوههای سرشار از ویتامین C که سبب افزایش ایمنی بدن میشود نیز در فصل سرد سال به وفور در دسترس هستند و مصرف آنها توصیه میشود.
تاکید بر شستوشوی حلق و بینی
این پزشک درباره ضرورت شستوشوی حلق و بینی گفت: در فصل سرما و به دلیل امکان مواجهه با ویروسهای تنفسی، پس از ترک یک مکان عمومی، شستوشوی حلق و بینی ضروری است. شستوشوی حلق و بینی با آبونمک با غلظت کم سبب کاهش چگالی ویروسهای حاضر در بینی میشود. همچنین خشک بودن محیط بینی در فصل سرد سال توصیه نمیشود؛ بنابراین با مرطوبسازی بینی میتوان از حرکت ویروسها به سمت بالاتر جلوگیری کرد. برخی افراد، توانایی شستوشوی بینی با آب و نمک را ندارند؛ این افراد به منظور شستوشوی بینی میتوانند از اسپریهای مخصوص استفاده کنند. اگر بینی خشک باشد، ویروسها به راحتی به سمت بالا حرکت میکنند؛ مرطوب بودن فضای بینی سبب جلوگیری از حرکت ویروس به سمت بالا میشود. شستوشوی بینی و مرطوب نگهداشتن داخل آن سبب کاهش شدت بیماری میشود. همچنین مصرف داروها، استراحت و نوشیدن مایعات فراوان در زمان ابتلا به بیماری توصیه میشود.
کاهش مداوم سطح اکسیژن خون را جدی بگیرید
وی درباره رعایت نکاتی ضروری هنگام ابتلا به بیماریهای تنفسی گفت: اگر بیماران مبتلا به بیماریهای تنفسی بسیار سرفه میکنند، میبایست میزان اکسیژن خون خود را اندازهگیری کنند. میزان اکسیژن خون در شرایط طبیعی حدود ۹۴ تا ۹۵ است و در برخی موارد به ۱۰۰ درصد میرسد. اگر میزان اکسیژن خون از ۹۴ به ۹۳ درصد رسید، فرد نباید احساس نگرانی کند اما اگر شرایط کاهش نزولی اکسیژن خون ادامه داشته باشد، بیماران میبایست به سرعت به پزشک مراجعه کنند.
اهمیت تنفس عمیق و اجتناب از تنفس سطحی پیوسته
کرمانپور ادامه داد: بیماران مبتلا به بیماریهای تنفسی میبایست از تنفسهای سطحی مداوم خودداری کنند. این گروه از بیماران میبایست هر ۲ ساعت یکبار تنفس عمیق داشته باشند. به دلیل اینکه ویروسهای تنفسی مانند کرونا در سطح پایین ریه قرار میگیرند و رفتهرفته به سمت بالا حرکت میکنند، تنفس عمیق سبب میشود که ریه تا حد ممکن باز شود و ویروس با بازدم از درون ریه خارج شود.
تب کنترل نشده و لزوم مراجعه به پزشک
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت با بیان اینکه برخی بیماران دارای تب کنترل نشده هستند؛ گفت: اگر بیماران به تب کنترل نشده مبتلا شدند، میبایست به پزشک مراجعه کنند. ابتلا به تب کنترل نشده سبب ابتلا به علائم شدید گوارشی و در نتیجه از دست دادن آب بدن به میزان شدید میشود.
کرمانپور گفت: اگر بیماران در منزل دستگاه تست اکسیژن در خانه ندارند و به هنگام حرفزدن، کمآوردن نفس را تجربه کردند، میبایست به پزشک مراجعه کنند. بروز هرگونه ضعف به هنگام ابتلا به بیماریهای تنفسی بسیار ضروری است؛ چرا که بیماری در این شرایط با درمان خانگی و استراحتکردن قابل درمان نیست. بیماران در صورت ضعف میبایست به پزشک مراجعه کنند تا معاینات لازم برای آنها ارائه شود.
تامین داروهای بیماریهای فصل سرما در تمام نقاط کشور
او درباره تدابیر دارویی برای بیماریهای تنفسی در فصل سرما نیز گفت: شرایط دارویی مانند روزهای سیاه کرونایی نیست؛ تمام لوازم و داروهای مورد نیاز بیماریهای تنفسی در تمام نقاط کشور در دسترس است.
انتهای خبر/۱۳۰۴
تمام حقوق برای مجله خبری تپور محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.