پنجمین جشنواره «گل آقا» در گیلان برگزار شد+ اسامی برگزیدگان
به گزارش مجله خبری تَـپور؛ رضا رفیع طنزپرداز شناختهشده کشور و از اعضای تحریریه گلآقا در آیین اختتامیه پنجمین دوره جشنواره ملی نگاهی به طنز معاصر «طنز ۵ پهلو » اظهار کرد: کیومرث صابری پرچمدار طنز نجیبانه و ادیبانه بعد از انقلاب بود و این جشنواره به یاد کسی برگزار شد که مکتب دار سبک و سیاق نویی از طنزپردازی پسازآنقلاب بود که اصالت نجابت و احساس در آن حرف اول را میزد.
وی با اشاره به جایگاه والای گلآقا در عرصه طنز سیاسی ایران و اهمیت طنز بیان کرد: تأثیری که صابری در ادبیات طنز بعد از انقلاب داشت بیسابقه بود و جهتی که به طنزنویسان داد انتقاد با رعایت حرمتها و ارزشها بود.
این نویسنده و طنزپرداز با بیان اینکه صابری تأکید داشت باید خبرها را ریشهای بشناسی خودت تحلیل داشته باشی بعد بروی سراغش. امروز میبینی برنامههای فضای مجازی ماهوارهای و غیره سرشار از لودگی و بداخلاقی است شوخی با آبروی افراد است. کار را به هجو و فحش رساندهاند و این طنز نیست.
وی با یادآوری اینکه مرحوم صابری مکتب طنز گلآقایی را پایهگذاری کرد خاطرنشان کرد: به نظرم وزارت آموزش عالی باید این طنز را حداقل بهصورت دو واحد در رشتههای ادبی دانشگاه پیریزی کند تا شاهد جدی گرفتن بیشتر این جریانات باشیم.
رفیع در ادامه به بیان خاطراتی از تعطیلی گلآقا پرداخت و از زندهیاد منوچهر احترامی، عمران صالحی و دیگر طنزپردازان بزرگ کشور یاد کرد.
رفیع در خاتمه با تأکید مجدد بر اهمیت طنز و سبک طنز گلآقایی در ادبیات کشور ابراز امیدواری کرد این جشنواره از مرکز و حتی از سمت وزیر ارشاد موردحمایت قرار گیرد و عاملیت اجرایی و دبیرخانه در اینجا مستقر باشد.
طنزنویس یک اندیشمند است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان در این آیین با اشاره به سخنی از کییر کگارد فیلسوف آلمانی که «بالاترین جهانبینی طنز است ” افزود: طنزنویس فیلسوف اندیشمندی است که خیلی عمیقتر از دیگران میبیند و برای بیان آن از آشناییزدایی در زبان استفاده میکند.
فیروز فاضلی با بیان اینکه جامعه ما به طنزنویسان اندیشمند بسیار نیاز دارد، افزود: برخی طنزها آنقدر تنزل پیداکرده که آدم ناراحت میشود و برخی هم تصور میکنند که پس طنز یعنی همین درحالیکه طنزنویس بزرگترین اندیشمند است.
وی با تأکید بر اینکه طنزنویس اندیشمند کاستیها و درستیهای جامعه را بهخوبی میبیند و بهعنوان یک مصلح میسنجد، گفت: طنزپرداز فیلسوفی است که اندیشه میکند و زباندانی است که از زبان به نیکوترین وجه بهره میبرد.
فاضلی با اشاره به بحران مخاطب گفت: طنزنویس بحران مخاطب ندارد. مردم پای برنامه طنزنویس مینشینند. ما نیاز به تابوشکنی داریم و طنزنویس تابوشکن است، نیاز است تابوشکنی شود این یخ شکسته شود تا بتوانیم حرکت کنیم.
مدیرکل ارشاد اسلامی گیلان اظهار کرد: گلآقا طنزنویسی فیلسوف بود میدانست که جامعه را باید هدایت کرد. مدیران اجرایی مملکت بدانند ما به اندیشه والای طنزنویسان نیاز داریم. طنزنویس دارد برای رفع کاستیها به آنان کمک میکند.
وی با اشاره به اینکه آقای رفیع پیشنهاد گنجاندن دو واحد طنز گلآقایی دروس رشته ادبیات دانشگاه را دادند بیان کرد: به نظر من چیزی بیش از این باید تدریس شود و آن فلسفه و جهانبینی طنز است و طنزپردازان عرصه طنز مملکت را جدیتر از قبل پیش ببرند.
عزتالله رمضانی فر هنرمند پیشکسوت با بیان خاطراتی از بازیاش در فیلم گاو اثر مهرجویی اظهار کرد: من از طرفداران مجله طنز توفیق و پسازآن گلآقا بودم چون هنرمندان به آثار طنزپردازان نگاه میکنند و از آنها الهام میگیرند.
صابری تأثیرگذارترین طنزپرداز دوران معاصر ایران
نماینده مردم فومن در مجلس نیز در این مراسم اظهار کرد: گلآقا خدمت بزرگی را در حوزه سیاسی با طنزپردازی منتقدانه و هنرمندانه خود داشت و ایران اسلامی در این حوزه مدیون کیومرث صابری است.
خلیل بهروزی فر با بیان اینکه گلآقا در حوزه سیاسی به شوخی منتقدانه وارد عمل میشد و اثر خود را میگذاشت، افزود: کیومرث صابری شخصیتی خلاق و بنیان گزار طنز نوین ایران و تأثیرگذارترین طنزپرداز دوران معاصر در حوزه سیاسی بود.
۱۰۹۷ اثر از سراسر کشور به دبیرخانه جشنواره رسید
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان فومن با اشاره به اهمیت و تأثیرگذاری طنز اظهار کرد: طنزهای شفاهی بخش مهمی از ادبیات عامهاند و طنزی که در ادبیات عامه ماندگار شود، قطعاً قدرت بالایی دارد.
یوسف نیکانجام بیان کرد: با توجه به شرایط، محدودیتهای کنونی مربوط به ویروس کرونا تلاش شد تا ضمن رعایت پروتکلهای بهداشتی، با اجرای برنامههای تدوینشده بتوان زمینه افزایش نشاط و کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی در جامعه را فراهم آورد.
این مسؤول افزود: بر همین اساس تصمیم گرفته شد تا پنجمین جشنواره طنز پهلو دراینارتباط برگزار شود تا بتواند بخشی از فشارهای روحی ناشی از همهگیری این بیماری را در جامعه کاهش دهد.
نیکانجام با بیان اینکه درمجموع امسال ۱۰۹۷ اثر از سراسر کشور به دبیرخانه جشنواره رسید، افزود: از این تعداد، ۵۰۶ اثر در بخش شعر طنز، ۳۷۲ اثر در بخش نثر و ۲۱۹ اثر در بخش داستان کوتاه هستند. این آثار توسط سه استاد طنزپرداز و نویسنده نامی کشور در این حوزه به سرپرستی «رضا رفیع»، مورد داوری و ارزیابی قرارگرفته است.
«فرامرز ریحان صفت» شاعر، نویسنده و طنزپرداز بنام کشور در خاتمه بیانیه هیئتداوران و اسامی برگزیدگان را اعلام کرد.
در بخش داستان طنز: نوشین نقوی هیبتی از بندرانزلی مقام نخست را کسب کرد و افشین سلطانی از کرمانشاه و مریم شیرازی از تهران عناوین دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
در بخش شعر طنز: علی میری از سبزوار، محسن کاویانی از قم و شایان نصراللهی از چالوس به ترتیب اول تا سوم شدند.
همچنین در بخش داستان طنز افسانه فرخی از قوچان، حسن یارمحمدی از تهران، نوید ارتیانی از تهران، حسین رحمانی نکو از قم، سعید قلی زاده از تبریز موردتقدیر قرار گرفتند.
انتهای پیام/۱۳۰۱
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0