واردات برنج از هند متوقف شد
به گزارش مجله خبری تپور؛ به نقل از روزنامه ایران، برنج در سالجاری با افزایش تولید روبهرو بوده است. طبق اعلام وزیر جهاد کشاورزی تولید برنج کشور ۲۵ درصد رشد داشت و به ۲.۳ میلیون تن رسیده است. این افزایش تولید میتواند باعث کاهش قیمت این محصول و متعادل شدن بازار آن شود. ضمن اینکه برداشت کشت دوم و عرضه آن به بازار با حجم قابلتوجهی انجام گرفت. از سوی دیگر در ابتدای فصل برداشت، ممنوعیت فصلی واردات برنج لغو شد و برنجهای خارجی و وارداتی به کشور وارد شدند و خریدهای خارجی در شرایط بهتری رقم خورد.
ایران در جایگاه چهارمین کشور واردکننده برنج در دنیا قرار دارد و میزان واردات برنج مورد نیاز سالانه به ۱.۲ میلیون تن میرسد که بخش مهمی از آن از طریق هند تأمین میشود. به طور کلی حدود ۴۰ درصد برنج مورد نیاز کشور از محل واردات تأمین میشود و لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج، تصمیم به موقعی بود که وزارت جهاد کشاورزی اتخاذ کرد و تأثیر بسزایی در تنظیم بازار داخل و متعادل شدن قیمتها گذاشت.
حالا و در شرایطی که تولید برنج افزایش داشت و محدودیتهای وارداتی لغو شده است، روزنامه هندی اکونومیک طی گزارشی اعلام کرد ایران از هفته گذشته ثبت سفارشهای جدید برای خرید برنج و چای از هند را متوقف کرده است.
رئیس یک شرکت بزرگ تولیدی چای هند در این باره گفته است: «روند سفارش ایرانیها برای خرید چای هندی از مدتی قبل کاهش پیدا کرده بود، اما از هفته گذشته به طور کلی متوقف شده است.»
برنج و چای مهمترین اقلام صادراتی هند به ایران محسوب میشوند که برخی از تجار هندی در مورد علت توقف واردات برنج و چای این کشور توسط ایران به مذاکرات دو کشور برای احیای مکانیسم تسویه تجاری با روپیه اشاره میکنند و میگویند تجار ایرانی منتظر راهاندازی دوباره این مکانیسم مالی هستند.
مسیح کشاورز، دبیر کمیسیون تأمینکنندگان برنج کشور نیز با تأیید توقف ثبت سفارشهای جدید برای برنج و چای هندی، این توقف را موقتی اعلام کرده است که در آینده در صورت لزوم و فراهم شدن شرایط، بار دیگر از سر گرفته خواهد شد.
به گفته وی، توقف واردات برنج از هند برای متعادلسازی تراز تجاری با این کشور است و در صورت متعادل شدن آن یا حرکت به سمت مثبت شدن، در صورت لزوم از سر گرفته خواهد شد. در حال حاضر نیازمند واردات برنج از هند نیستیم، چرا که به میزان کافی برنج خارجی برای تأمین نیاز کشور وارد و ذخیره شده است.
اکنون ذخایر برنج خارجی پاسخگوی نیاز بازار کشور است، اما برای جلوگیری از ایجاد خلأ در ماههای پایانی سال همراه افزایش تقاضا برای مصرف برنج، واردات ۴۰۰ هزار تن برنج خارجی از منابع دیگر پیشبینی شده است.
به طور متوسط ماهیانه به حدود ۲۵۰ هزار تن برنج نیاز است که نزدیک به دوسوم آن که در حدود ۱۶۰ تا ۱۶۵ هزار تن میشود از طریق تولید داخل و یکسوم آن که در حدود ۹۰ هزار تن است از طریق واردات تأمین میشود.
برنج؛ مهمترین کالای صادراتی هند به ایران
برنج مهمترین کالای صادراتی هند به ایران در ۷ ماهه نخست سالجاری میلادی است بهطوریکه ۶۶ درصد از کل صادرات هند به ایران در این دوره مربوط به برنج است. این در حالی است که ۸۲۵ میلیون دلار برنج هندی در ۷ ماهه نخست سالجاری میلادی وارد ایران شد، واردات برنج هندی در ۱۲ ماهه سال قبل، ۶۴۱ میلیون دلار بود.
میزان واردات برنج خارجی از ابتدای سال تاکنون توسط بخش دولتی بیش از ۲۲۳ هزار تن و توسط بخش خصوصی ۹۲۱ هزار تن بوده است.
افزایش تولید برنج در کشور در سالجاری، این اطمینان را داده است که مشکلی در بازار برنج برای تأمین نیاز کشور بهوجود نخواهد آمد. طبق گزارش فائو نیز گندم و برنج در ایران به عنوان دو غله مهم در سال ۱۴۰۱ با افزایش قابل ملاحظه تولید مواجه شده است. این گزارش حاکی از رشد ۲۵ درصدی تولید گندم و رشد ۲۰ درصدی تولید برنج ایران در سال زراعی ۱۴۰۱ است و تولید همه غلات ایران را بالغ بر 8/20 میلیون تن عنوان کرده درحالی که تولید غلات ایران در سال قبل از آن را 7/17 میلیون تن اعلام کرده بود.
ندا، فجر و شیرودی سه رقم برنج پربازده هستند که دولت از کشت آنها حمایت کرده و خرید توافقی آنها را در دستور کار خود قرار داده است. با ادامه روند تداوم افزایش تولید برنج میتوانیم از واردات این محصول به کشور جلوگیری کنیم. با افزایش تولید برنج نیازهای کشور مرتفع شده و از واردات بی نیاز میشود. کاهش یا عدم نیاز به واردات برنج عاملی در جهت جلوگیری از خروج ارز کشور نیز خواهد بود، از طرف دیگر طبیعتاً با افزایش سطح زیر کشت برنج و تولید بیشتر این محصول، هزینههای کشاورزان به مراتب کاهش مییابد و انگیزه آنها را برای تولید بالا خواهد برد.
انتهای پیام/1301
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0