به گزارش مجله خبری تپور؛ آستارا با یک هزار و ۲۰۰ میلیمتر بارش سالانه، پس از انزلی دومین شهر پر بارش ایران است و باوجوداینکه پاییز و زمستان برخی کوچهها و خیابانها دچار آبگرفتگی میشوند و مردم در کوچهها با قایق تردد میکنند، اما تابستانها و بخصوص با ورود مسافران و گردشگران، با مشکل کمآبی مواجه است.
سد لاستیکی آستارا که مرداد ۹۶ کلنگزنی شده بود، با ۵۳ درصد پیشرفت فیزیکی از برنامه زمانبندی عملیات اجرایی عقبمانده و با توجه به نیاز به ذخیرهسازی آب، تکمیل این پروژه چشمانتظار مانع زدایی و کار جهادی مسئولان است.
سدهای لاستیکی یک تیوب بزرگ و حجیم دارند و بر روی بستر بتنی نصب میشود و تغذیه منابع زیرزمینی، بهسازی ساحل رودخانهها، افزایش تراز آب و امکان پمپاژ آب به مزارع از مزایای آنهاست.
کلنگ احداث سد لاستیکی آستارا ۱۰ مردادماه ۹۶ با حضور استاندار گیلان و جمعی از مسئولان وقت در حوزه رودخانه ملاهادی روستای خانههای آسیاب به زمین زده شد و محمدعلی نجفی استاندار وقت گیلان در آئین کلنگ زنی این پروژه اعلام کرد سد با ۱۲۰ میلیارد ریال اعتبار و یک و نیم میلیون مترمکعب گنجایش، ظرف ۱۸ ماه تکمیل و برای تأمین آب شرب ۱۵ روستا به بهرهبرداری خواهد رسید.
عملیات اجرایی سد آغاز شد و ادامه یافت و در اردیبهشتماه ۹۹ علی اوسط اکبری معاون عمرانی استاندار گیلان در بازدید از این طرح، بر پیگیری مسئولان استانی و محلی برای تکمیل آن تأکید و ابراز امیدواری کرد با بهرهبرداری از سد، بخشی زیادی از مشکلات آب شرب و کشاورزی آستارا برطرف شود.
۲۴ مهرماه ۹۹ مدیرعامل شرکت آب منطقهای گیلان در بازدید از سد لاستیکی آستارا گفت: این سد با ظرفیت ۱۵۰ لیتر در ثانیه، قابلیت آبیاری ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی را خواهد داشت و ظرف یک سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.
وحید خرمی تأکید کرد: خط لوله انتقال آب سد تا مرکز شهر آستارا به طول هفت کیلومتر، برای تقویت منابع آب اجرا شود و شرکت آب و فاضلاب و مسئولان آستارا در این راستا همکاری کنند.
پنجم بهمنماه ۹۹ غلامرضا مرحبا نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی نیز در بازدید از سد لاستیکی گفت: تاکنون حدود ۱۸۰ میلیارد ریال برای احداث این سد هزینه شده و میزان پیشرفت فیزیکی آن بیش از ۴۰ درصد است.
وی درصد پیشرفت فیزیکی این پروژه را با توجه به زمان آغاز آن قابلقبول ندانست و افزود: پیمانکار در حال فعالیت است و دستگاههای اجرایی نظیر منابع طبیعی و آب منطقهای گیلان برای تکمیل سد همکاری کنند.
سدی که قرار بود طبق برنامه زمانبندی اعلامشده، ظرف ۱۸ ماه و در بهمن یا اسفند ۹۸ تکمیل و به بهرهبرداری برسد، اکنون در پیچوخم مشکلات اعتباری دچار تعلل شده و شرکت آب منطقهای استان گیلان در تازهترین اظهارنظر درباره سد لاستیکی ملاهادی آستارا، آخرین میزان پیشرفت فیزیکی آن را ۵۳ درصد اعلام کرده است.
آستارا چقدر به این سد نیاز دارد؟
آستارا تابستان امسال در سه هزار و ۲۰۰ هکتار شالیزار تنش آبی را تجربه کرد و فرمانداری شهرستان، اجازه برداشت آب از رودخانه مرزی را صادر کرد اما شرایط به سختی مدیریت شد و کشاورزان برای عبور از بحران خشکسالی در انتظار مرحمت آسمان بودند.
آستارا یک تصفیه خانه آب شرب دارد و نماینده مردم این شهرستان در مجلس شورای اسلامی اعلام کرده که تأسیسات آبرسانی تصفیه خانه فرسوده شده و بنای آن بدون ملاحظه پدافندعامل صورت گرفته و برای تأمین آب شرب، ناکافی است و در صورت تکمیل سد لاستیکی، بخش عمده ای از مشکل تنش آبی برطرف خواهد شد.
به گفته غلامرضا مرحبا این سد با ظرفیت تولید یک میلیون متر مکعب آب، بخشی از مشکلات آب شرب و کشاورزی آستارا را برطرف خواهد کرد و با توجه به تنش آبی بالا در این شهرستان و تنگناهای مالی دولت، باید بخش خصوصی نیز در حوزه تامین آب سرمایه گذاری کند.
او با اشاره به اینکه اجرای پروژه آبرسانی از رودخانه چلوند به شهر آستارا نیز نیازمند سرمایه گذاری بخش خصوصی است و با توجه به فراهم بودن بستر ساخت تاسیسات، از پیمانکاران فعال برای اجرای آن دعوت کرده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گیلان نیز سد لاستیکی را به تنهایی برای رفع نیاز آب شهرستان آستارا ناکافی اعلام کرده و گفته که طرح انتقال آب از رودخانه چلوند با راه اندازی تاسیساتی نظیر تصفیه خانه، مخزن و خطوط انتقال ضرورت دارد و نیازمند مطالعات زیست محیطی است.
موانع سدهای در حال احداث در گیلان
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گیلان در پاسخ به علت تاخیر تکمیل سد لاستیکی آستارا تصریح کرد: در سطح استان، هفت سد لاستیکی ماسال با ۷۱ درصد پیشرفت فیزیکی، تولم شهر با ۶۰ درصد، تالش با ۵۵ درصد، فخرآباد با ۵۴ درصد، ملاهادی با ۵۳ درصد و انبارسر با ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال احداث است.
خرمی ادامه داد: مطالعات مرحله نخست ۱۰ سد لاستیکی دیگر نیز انجام پذیرفته است و پس از بررسی کارایی و تامین اعتبارات لازم، در دستور کار و اجرا قرار خواهند گرفت و عمدهترین مشکل در پیشبرد عملیات اجرایی سدهای مخزنی و لاستیکی استان، عدم تخصیص اعتبارات کافی و به موقع است.
به گفته وی در صورت امکان از ظرفیت سرمایه گذاری بخش خصوصی نیز استفاده می شود و ساخت نیروگاه سد مخزنی شهر بیجار توسط سرمایه گذار یا تامین مالی سد لاسک از طریق فاینانس داخلی از جمله این کارهاست.
وی زمانبر بودن هماهنگی های لازم با سایر ارگان ها نظیر محیط زیست و منابع طبیعی و مسائل اجتماعی را از دیگر عوامل تاخیر در اجرای سدها عنوان و تصریح کرد : مسائل اجتماعی پروژه ها باید با حساسیت لازم پیگیری و رضایت مردم جلب شود و این امر نیز در اولویت کار شرکت سهامی آب منطقه ای گیلان است.
آیا سد لاستیکی آستارا تغییر ماهیت می دهد؟
بارندگیهای اخیر و سیلاب رودخانه ملاهادی سبب تخریب پل محوطه سد شده است و طبق نظر سرپرست کارگاه سد، از این پل برای انتقال و ذخیرهسازی شن و ماسه استفاده میشده و بهزودی با امکانات کارگاه، بازسازی خواهد شد.
سد لاستیکی با همان ۵۳ درصد پیشرفت فیزیکی قد برافراشته و دیواره آن نمایان است و بدنه و تأسیسات جانبی و کارگاههای فعال آن گویای زحمت و هزینه قابلتوجهی است که برای این پروژه صرف میشود.
بااینکه نام سد، لاستیکی است اما در بدنه و کارگاه آن، لاستیک و پلاستیک مشاهده نمیشود و به گفته مهدی دفتری مسئول اجرایی سد، دیواره سد ۱۳ متر خواهد بود و ۱۰ متر آن ساختهشده است و بعد از تکمیل دیواره، لایهای لاستیک بر روی آن برای سرریز آب گسترده خواهد شد و به همین جهت، اینگونه سدها را لاستیکی مینامند.
او شمار کارکنان و کارگران کارگاه سد را ۲۵ تا ۳۰ نفر اعلام و اضافه کرد: اغلب نیروهای فنی و مهندسی غیربومی و بقیه نیروها بومی هستند و باوجوداینکه حقوق کارگران را تا حدودی بهروز پرداخت میکنیم، خودمان از تیرماه حقوق دریافت نکردهایم.
اما شائبه تغییر ماهیت سد آستارا، به بتونی یا لاستیکی بودن بدنه مربوط نمیشود بلکه به شایعه خریدوفروش شن و ماسه در کارگاه آن مرتبط است و این حاشیهها هم در فضای مجازی نقل و قول میشود و هم یکی از اعضای شورای مدیریت بحران در جلسه این شورا، وضعیت کارگاه سد را شبیه به یک کارگاه ماسه شویی اعلام کرده است.
سرپرست کارگاه سد دراینباره گفت: در سدسازی از شن و ماسه زیاد استفاده میشود و بخشی از این مصالح را از بستر رودخانه و بخش دیگر را از استان اردبیل تأمین میکنیم و شن و ماسه اضافی نداریم تا فروخته شود.
مرتضی برزگر افزود: بسیاری مواقع با توصیه و سفارش شفاهی یا کتبی مسئولان شهرستان، مقداری شن و ماسه برای کارهای عمرانی در اختیار بخشداری و دهیاری قرار میدهیم و برای دیواره سازی در رودخانه روستای میکائیل محله نیز مقداری شن و ماسه از کارگاه سد داده بودیم.
او ادامه داد: در بارندگیها از ماشینآلات سنگین ما بهطور رایگان برای تسطیح و تعریض راههای روستایی اطراف سد استفاده میکنند و برای برفروبی در زمستان نیز ماشینآلات ما مورداستفاده قرار میگیرد و شایعه و حاشیهسازی برای سد در فضای مجازی دور از انصاف و ناحق است.
اگرچه این حاشیهسازیها در عزم و اراده مجریان پروژه و دستگاههای اجرایی مسئول احداث سد، خللی ایجاد نمیکند اما حساسیت کاربران شبکههای اجتماعی را در خصوص نقلوانتقال مصالح کارگاه را نشان میدهد و شاید هر پروژهای که از برنامه زمانبندی احداث عقب باشد، دچار حاشیه و شایعه شود.
تغییرات اقلیمی و روند افزایش خشکسالی، نیاز آستارا به ذخیرهسازی آب زراعی و شرب، هزینههای صرف شده و تلاشهای صورت گرفته برای سد لاستیکی این شهرستان و عزم راسخ دولت سیزدهم جهت تکمیل طرحهای عمرانی نیمهتمام و رهاشده ایجاب میکند تا مسئولان امر با تأمین اعتبار از این پروژه مانع زدایی کنند با تکمیل و افتتاح آن، جریان زلال خدمت در شالیزارها جاری شود و کام روستانشینان زحمتکش را شاد گرداند.
انتهای پیام/۱۳۰۱
تمام حقوق برای مجله خبری تپور محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.